Wykonanie
Od niedawna jest to nasze ulubione ciasto z
owocami. Mięciutkie, wilgotne, nie za słodkie, z mnóstwem
owoców. Idealne ze szklanką
mleka i
kubkiem kawy. Pachnie i smakuje latem :)) W dodatku do jego przygotowania wystarczy jedna spora miska i widelec lub rózga kuchenna, więc jest idealne na dni, gdy nie macie czasu, a mycie sterty misek, miseczek i innych kuchennych gadżetów nie wchodzi w grę ;PGdy zrobiłam je po raz pierwszy, zjedliśmy z Mężem 2/3 jeszcze tego samego popołudnia, a przecież to duża porcja na prostokątną blachę. Lepszej rekomendacji chyba Wam nie potrzeba ;)Polecam :)* przepis z bloga Zjem to!Składniki na prostokątną formę około 24x32cm:3 duże
jajka1 szklanka
kefiru (możecie zastąpić
maślanką)1/2 szklanki
oleju (użyłam rzepakowego)3/4 szklanki
cukru2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej2 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaokoło 500g
owoców (u mnie mieszanka
owoców leśnych) świeżych lub mrożonych (nie trzeba ich rozmrażać)Wykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka roztrzep delikatnie widelcem lub rózgą kuchenną, starając się zbytnio ich nie napowietrzyć. Dodaj
kefir,
olej i
cukier. Wymieszaj dokładnie.Do mokrych składników wsyp
mąkę oraz
proszek do pieczenia (nie trzeba ich przesiewać) i wymieszaj wszystko dokładnie (nic nie szkodzi, jeśli zostaną małe grudki).Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyłóż na wierzch
owoce.Piecz w temperaturze 180°C przez 50 minut (lub do suchego patyczka). Wystudź w formie.Przestudzone ciasto możesz posypać
cukrem pudrem.Smacznego :)