ßßß
Składniki:3 jajka1 szklanka kefiru1/2 szklanki oleju2 i 1/2 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowejponadto:500 g truskawekcukier puder do posypania ciasta ( u mnie różowy)
Sposób przygotowania:Jajka roztrzepać widelcem ( można użyć miksera, ale krótko, by zbytnio nie napowietrzyć jajek). Wlać olej i kefir. Wymieszać. Wsypać składniki sypkie. Mieszać do uzyskania jednolitej masy.Blachę o wymiarach 24x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Wyrównać. Poukładać pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku.Przestudzone posypać cukrem pudrem.Smacznego :)