Wykonanie
Bardzo lubię tą surówkę za swój pyszny smak i prostotę w przygotowaniu. Często podają ja w chińskiej restauracji z sajgonkami, jest pyszna. Surówka przygotowana w domu smakuje również tak rewelacyjnie. Polecam.
SKŁADNIKI :1/2 główki
kapusty białej średniej wielkości, pozbawiona wierzchnich liści1 duża
marchew, obrana2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskęZALEWA :1/2 szklanka
oleju4 duże łyżki
octu4 łyżki
cukru1 łyżeczka
soli1/4 łyżeczka
pieprzuPRZYGOTOWANIE :
Kapustę szatkujemy,
marchew ścieramy na tarce jarzynowej, następnie wszystko przekładamy do dużej miski. Składniki zalewy zagotowujemy, mieszamy aż
cukier się rozpuści i gorącą zalewę wlewamy do
kapusty.Surówkę dokładnie mieszamy łyżką i lekko ugniatamy. Pozostawiamy do ostudzenia. Podajemy po chwili lub przechowujemy w lodówce. Jak postoi jest jeszcze pyszniejsza, rewelacyjna również na drugi dzień. Smacznego.