ßßß Cookit - przepis na CHIŃSKA SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY

CHIŃSKA SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię tą surówkę za swój pyszny smak i prostotę w przygotowaniu. Często podają ja w chińskiej restauracji z sajgonkami, jest pyszna. Surówka przygotowana w domu smakuje również tak rewelacyjnie. Polecam.
SKŁADNIKI :
1/2 główki kapusty białej średniej wielkości, pozbawiona wierzchnich liści
1 duża marchew, obrana
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
ZALEWA :
1/2 szklanka oleju
4 duże łyżki octu
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczka pieprzu
PRZYGOTOWANIE :
Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na tarce jarzynowej, następnie wszystko przekładamy do dużej miski. Składniki zalewy zagotowujemy, mieszamy aż cukier się rozpuści i gorącą zalewę wlewamy do kapusty.Surówkę dokładnie mieszamy łyżką i lekko ugniatamy. Pozostawiamy do ostudzenia. Podajemy po chwili lub przechowujemy w lodówce. Jak postoi jest jeszcze pyszniejsza, rewelacyjna również na drugi dzień. Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/02/chinska-surowka-z-biaej-kapusty.html