ßßß Cookit - przepis na RYBA W ZALEWIE OCTOWO - POMIDOROWEJ

RYBA W ZALEWIE OCTOWO - POMIDOROWEJ

nazwa

Wykonanie

Ryba w zalewie octowej jest idealną przekąską na przyjęcia, święta i inne okoliczności. Dzisiaj przygotowałam nototenię, ryba z gatunku morskich, bardzo smaczna, sprzedawana w postaci tuszek co ułatwia, jak mi pieczenie. Rybka sama w sobie jest bardzo zwarta, w zalewie nie rozwala się a kręgosłup sam odchodzi od mięsa. Bardzo polecam mój przepis i rybkę również :)
SKŁADNIKI :
1 kg tuszek ryby (dowolnej )
sól
przyprawa do ryby
1 jako
mąka do panierowania
olej do pieczenia
Rybę myjemy, pozbawiamy łusek i płetw. Przyprawiamy i panierujemy w rozmąconym jajku i mące. Pieczemy na rozgrzanym oleju po kilka minut z jednej i drugiej strony. Przekładamy do sporego garnka.
ZALEWA :
1 litr wody
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
1/2 szklanki octu 10 %
3 cebule pokrojone w talarki
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, 6 kulek pieprzu
Składniki zalewy zagotowujemy, łącznie z pokrojoną cebulą. Mieszamy aby przecier dobrze się rozmieszał. Gorącą marynatą zalewamy upieczoną rybę w garnku. Zalewy wystarcza na 1 kg ryby. Po wystudzeniu odkładamy na 12-24 godziny w chłodne miejsce. Podajemy na półmisku, smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/12/ryba-w-zalewie-octowo-pomidorowej.html