Wykonanie
Ryba w zalewie octowej jest idealną przekąską na przyjęcia, święta i inne okoliczności. Dzisiaj przygotowałam nototenię,
ryba z gatunku
morskich, bardzo smaczna, sprzedawana w postaci
tuszek co ułatwia, jak mi pieczenie.
Rybka sama w sobie jest bardzo zwarta, w zalewie nie rozwala się a kręgosłup sam odchodzi od
mięsa. Bardzo polecam mój przepis i
rybkę również :)
SKŁADNIKI :1 kg
tuszek ryby (dowolnej )
sólprzyprawa do ryby1 jako
mąka do panierowania
olej do pieczenia
Rybę myjemy, pozbawiamy łusek i płetw. Przyprawiamy i panierujemy w rozmąconym
jajku i
mące. Pieczemy na rozgrzanym
oleju po kilka minut z jednej i drugiej strony. Przekładamy do sporego garnka.ZALEWA :1 litr
wody2 łyżki
cukru1 łyżka
soli1/2 szklanki
octu 10 %3
cebule pokrojone w talarki2 łyżki
przecieru pomidorowego2
liście laurowe, 2
ziela angielskie, 6 kulek
pieprzuSkładniki zalewy zagotowujemy, łącznie z pokrojoną
cebulą. Mieszamy aby przecier dobrze się rozmieszał. Gorącą marynatą zalewamy upieczoną
rybę w garnku. Zalewy wystarcza na 1 kg
ryby. Po wystudzeniu odkładamy na 12-24 godziny w chłodne miejsce. Podajemy na półmisku, smacznego.