Wykonanie
Pięknie wyrośnięty
biszkopt to podstawa wielu ciast z kremami. Przeważnie wysokie
biszkopty robi się z sześciu jaj ale ja od wielu lat piekę wysoki
biszkopt z czterech jaj. Ciasto bardzo szybko się przygotowuje a najważniejsze jest dobre ubicie całych jaj. Piekę go przeważnie w formie do
tortów o ile to będzie ciasto
tortowe, albo w podłużnej, mniejszej formie, również do ciast przekładanych.
SKŁADNIKI : na tortownicę,
biszkopt ma wysokość około 4 cm4 duże
jajka (lub 5 małych)1 szklanka
cukru1/2 szklanki
oleju1 szklanka
mąki pszennej tortowej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 czubiasta łyżeczka
proszku do pieczenia1
cukier waniliowyPRZYGOTOWANIE :Całe
jajka wbijamy do wysokiej miski, wsypujemy
cukier i
cukier waniliowy, ubijamy na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej, sztywnej piany.Cały czas ubijając dolewamy
olej, chwilkę mieszamy, zmniejszamy obroty i wsypujemy wymieszane
mąki z
proszkiem do pieczenia.Lekko mieszamy aby składniki się wymieszały i wlewamy do wysmarowanej
oliwą i wysypanej
bułką tartą tortownicy.Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 170 * C,wkładamy ciasto i pieczemy około 40 minut.Gdy ciasto pięknie wyrośnie ja po 25 minutach zmniejszam temperaturę do 160 *C. Jednak z doświadczenia wiem że każdy piekarnik piecze inaczej więc nie każdy musi zmniejszać temperaturę, ważne aby
biszkopt zbytnio się nie spiekł.Po upływie tego czasu sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków (patyczek musi być suchy po wyjęciu z
biszkoptu) czy ciasto jest gotowe.Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.Wyciągamy ciasto, zimne kroimy na dwie równe części, każda ma 2 cm.Smacznego.