Wykonanie
Dzisiaj szybka i ładnie wyglądająca babka, na każdą okazję. Jest niezwykle prosta, a w dodatku możemy "bawić się" jej smakiem. Do ciasta możemy dodać np
kisiel czy
wiórki kokosowe. Ja zrobiłam ją dodając do jednej części
mak, a do drugiej
kakao.Składniki:1 szklanka
mąki pszennej0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej0,5 szklanki
oleju3/4 szklanki
cukru (można dać więcej wg uznania)4
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczeniaopakowanie
cukru wanilinowego lub własny
cukier waniliowyJajka ubijamy z
cukrem. Mieszamy ze sobą
mąkę pszenną i ziemniaczaną. Przesiewamy ją do masy dalej mieszając. Stopniowo dodajemy
olej.Tak przygotowane ciasto, dzielimy na dwie części. Ja do jednej dodałam
mak, a do drugiej
kakao.Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej
masłem i posypanej np makie,
mąką,
orzechami itp.Wkładamy ją do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy około 50 minut.Eksperymentujmy! Z tego jednego przepisu, możemy wykonać co najmniej kilka różnych babek. :)