ßßß Cookit - przepis na KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I MORELAMI

KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I MORELAMI

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj polecę ciasto kruche, z jabłkami i morelami, zamiast moreli możemy użyć brzoskwiń świeżych lub z puszki ale bez soku. Jabłecznik jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
3 i 1/2 szklanki maki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
1 cukier waniliowy
2 żółtka
Wszystkie składniki na ciasto wsypać do miski. lub na stolnicę i zagnieść ciasto kruche. W konsystencji może byc troszkę luźne. Ciasto zawijamy w folie aluminiową i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki aby troszkę stwardniało.
NADZIENIE OWOCOWE:
4 jabłka
1 kg moreli lub brzoskwiń, wypestkowanych i obranych
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
2 łyżki maki ziemniaczanej
Jabłka obrać,pokroić na mniejsze kawałki (bez gniazd nasiennych). Następnie przesmażyć w garnku z cukrem, podlewając odrobiną wody aby się nie przypaliły. Gdy jabłka skruszeją dokładamy morele lub brzoskwinie, smażymy ponownie około 10-15 minut cały czas mieszając. Na koniec, zakręcamy gaz i wsypujemy mąkę ziemniaczaną i od razu energicznie mieszamy. Masa zrobi się gęsta.
Większą część ciasta rozłożyć na prostokątnej blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, na ciasto rozkładamy gotową masę z owoców (może być jeszcze ciepła) a na wierzch zetrzeć resztę ciasta na tarce lub rozkruszyć.
Piec w temperaturze 170 * C przez 40 minut. Jabłecznik studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2012/10/kruche-ciasto-z-jabkami-i-morelami.html