Wykonanie
Ten tort został przygotowany na chrzciny mojej siostrzenicy. Prezentował się dość efektownie, a przede wszystkim wzbudzał zainteresowanie wśród zaproszonych gości. Ponieważ w środku znajdowały się
owoce i
galaretka, więc tort nie był nadmiernie słodki i bardzo wszystkim smakował. Polecam do wypróbowania.
Biszkopt:5 jaj1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
wody1
cukier waniliowyWykonanie:
Białka ubić na sztywno z
wodą. Następnie dodać, ciągle ubijając,
cukier i po jednym
żółtku. Na koniec dodać przesiane
mąki z
proszkiem do pieczenia oraz
cukier waniliowy i całość delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć pergaminem, wyłożyć ciasto i upiec. Upieczone ciasto wyłożyć z formy, a następnie przekroić na 3 krążki. Każdy okrągły
biszkopt okroić z dwóch brzegów, tak aby powstało 6
biszkoptowych literek C i trzy okrojone ( jajowate blaty ciasta.Krem:1
margaryna1/3 szklanki
cukru pudru1
żółtko ( niekoniecznie )1 szklanka kwaśnej
śmietany4 łyżki
kakaoaromat migdałowyWykonanie:
Margarynę utrzeć z
cukrem, następnie dodać
kakao i powoli wlewać
śmietanę. ( Ważne jest aby temperatura składników była taka sama ). Na koniec dodać
aromat migdałowy i wyrobić masę.Dodatki:Dowolne
owoce z puszki np:
ananasy lub
brzoskwinie3 opakowania
galaretki owocowej przygotowanej w 1 litrze
wodyWykonanie:Dwa z jednych okrojonych krążków ciasta przekładamy masą, następnie z jednej i drugiej strony, układamy
biszkopty w kształcie literki C, przekładając je masa, aż ułożymy 3 warstwy. W środku powstanie jajowate wgłębienie na, którego dnie układamy
owoce i to wszystko zalewamy tężejącą
galaretką i czekamy aż
galaretka całkowicie zastygnie. Całość przykrywamy trzecim jajowatym krążkiem ciasta. Z okruszków formujemy pyszczek jeża. Całość smarujemy pozostałą masą i polewamy polewą.Polewa:1/2 kostki
margaryny1/4 szklanki
wody1 szklanka
cukru5 łyżek
kakaoWykonanie:Wszystkie składniki polewy łączymy ze sobą, gotujemy ok.4 min. Studzimy i polewamy jeża.Kolce:2 całe
migdały bez skórki15-20 dag
migdałów w słupkachDekorować jeża wbijając gęsto
migdałowe kolce. Z dwóch
migdałów zrobić nosek oraz oczka.Smacznego!