Wykonanie
Tak na prawdę nie wiadomo kto je wymyślił,ale podejrzewam że Chińczycy przerobili przepis na nasze tradycyjne frytki i trochę go zmodyfikowali.Postanowiłam wypróbować je osobiście i o dziwo wyszły naprawdę rewelacyjne.4 -6 dużych
ziemniaków1
papryczka chilliolej do smażenia frytekPRZYGOTOWANIE :
Ziemniaki obrać,pokroić na cienki plasterki,następnie pokroić na cienkie słupki.Pokrojone
ziemniaki zalać wrzątkiem,pozostawić na 2 minuty,odcedzić i wypłukać je w zimnej wodzie(ta czynność zapewni wyjątkową chrupkość frytek),osuszyć,dobrze odcedzając.Na rozgrzany
olej wrzucić przeciętą i wypestkowaną
chilli,chwilkę ją smażyć i dodać nasze frytki(
chilli można wyciągnąć po paru minutach ale ja zostawiłam aby frytki były ostrzejsze)smażyć aż
ziemniaki będą chrupiące .Wyjąć łyżką cedzakową,położyć na ręcznik papierowy aby wchłonął nadmiar tłuszczu.Przełożyć na talerz,posolić.Pyszne,ostre frytki gotowe:)Nie zapomnijcie o napojach chłodzących.