Wykonanie
Opublikowano 18 września 2012, autor: M.
Teoretycznie każdy, kto ma do czynienia z kucharzeniem, ma ogólne pojęcie o gotowaniu
ziemniaków. Kryją one jednak kilka tajemnic, które nieczęsto są znane osobom mniej zaangażowanym w kulinarny świat.1. Garnek po gotowaniu
ziemniaków umyje się doskonale , jeśli natychmiast po opróżnieniu zalejemy go ZIMNĄ
wodą. Nie ciepłą, ponieważ wtedy
skrobia ziemniaczana zamieni się w klej i będziemy potrzebować ostrej szczotki, by doprowadzić naczynie do porządku.2. Kiedy zdarzy się nam przesolić jakąś potrawę, nieważne, czy zupę, czy gęsty sos, można naprawić to, wkładając do garnka z potrawą surowego, obranego
ziemniaka, który „wciągnie”
sól.3. Wbrew obiegowej opinii,
ziemniaki należy wrzucać na wrzącą
wodę- wychodzą wtedy smaczniejsze, niż gdy podgrzewają się razem z
wodą. Niby rzecz nieistotna, a smak faktycznie lepszy:)4. Gdy gotujemy
ziemniaki przeznaczone do sałatek, najlepiej ugotować je w mundurkach- wyjdą smaczniejsze i będą kryły w sobie więcej witamin.5. Przed smażeniem frytek koniecznie należy
ziemniaki osuszyć, w przeciwnym razie znajdziemy się „pod ostrzałem” tłuszczu6.
Ziemniaki gotowane w mundurkach po odcedzeniu należy przelać zimną
wodą- wtedy łatwiej obierzemy je ze skórki.7.
Ziemniaki nie wykipią podczas gotowania, gdy do
wody dodamy łyżkę stołową
oleju.Informacje o M.Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →