Wykonanie
Dzisiaj przepis na włoską zapiekankę, z
makaronem,
pomidorami,
szpinakiem i
mozzarellą, zrobioną z pysznego pełnoziarnistego
makaronu i
szpinaku w
sosie jogurtowym, dzięki
czemu zapiekanka jest przepyszna, ale również znacznie zdrowsza od tradycyjnej wersji, na pszennym
makaronie, ze
śmietaną i bardzo dużą ilością
sera. To co skusicie się ?

Składniki :1 opakowanie
mrożonego szpianku3/4 paczki
makaronu razowego lub innego ulubionego
jogurt grecki (ewentualnie
śmietana wegańska lub zwykła)
masło klarowane kilka łyżeczek lub
olej roślinny1 kulka
mozzarelli1 większy
pomidorbazylia do dekoracjiPrzygotowanie :1.
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego lekko posmarowanego tłuszczem2. Na patelni podsmażyć na
maśle lub
oleju cebulę,
czosnek i dodać
mrożony szpinak doprawić
solą,
pieprzem i
przyprawami, gdy
szpinak się rozmrozi, dodać
jogurt grecki, wyłożyć na
makaron3. Zetrzeć na wierzch
mozzarellę oraz ułożyć plasterki
pomidorów4. Piec ok 20-25 minut pod przykryciem w temperaturze 190 stopni, udekorować
bazylią.
