Wykonanie
Jesień sprzyja pieczeniu ciast. Bogactwo naszych rodzimych
owoców i ich smak jest o tej
porze roku chyba najlepszy. A
jabłka - są najlepsze właśnie w październiku! Dzisiaj padło na szarlotkę :)
Składniki:spód:- 3 szklanki
mąki pszennej typ 450- łyżeczka
proszku do pieczenia- 1
jajko- 4
żółtka- pół szklanki brązowego drobnego
cukru- 2 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany- 150 g zimnego
masłaWszystkie składniki ze sobą zagniatamy w jednorodną masę. Wkładamy do woreczka i na minimum 30 minut wkładamy do lodówki (lub zamrażalki).farsz:- 1.5 kg
jabłek (
winnych i twardych)- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej-
skórka z cytryny-
cynamon-
goździkiJabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka i wlewamy około 1/3 szklanki
wody. Przykrywamy i dusimy aż
jabłka zaczną się rozpadać. Dodajemy
mąkę i
przyprawy.piana:- 4
białka- pół szklanki
cukru pudru brązowego- 1
kisiel (
brzoskwiniowy lub
cytrynowy)
Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając
cukier. Na koniec dodajemy
kisiel i jeszcze chwilkę ubijamy.Blaszkę (tortownicę) smarujemy
masłem. Wyjmujemy z lodówki ciasto i dzielimy je na dwie części (3/4 i 1/4). Większą część wykładamy na spód. Lekko go podpiekamy w 180 stopniach (około 8-10 minut).Wyjmujemy i układamy
jabłka, na
jabłka kładziemy pianę z
białek i na całość tarkujemy pozostałe ciasto.Wkładamy do peica i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.SMACZNEGO!!!