Wykonanie
Raz na jakiś czas można zjeść burgera. Tak! Ale najlepiej zrobić go samemu, z
mięsa z wiarygodnej hodowli i innych składników, które lubimy najbardziej. Tym razem troszkę poeksperymentowałam z dodatkami do
mięsa i myślę, że wyszedł mi całkiem dobry burger. Zapraszam po przepis!
SKŁADNIKI: (4 burgery)500 g dobrej jakości mielonej
wołowiny1
żółtko1 łyżeczka
musztardy Dijon1 łyżeczka
keczupu2 łyżki
sosu sojowego1/2
cebuli3 plasterki
szynki (np.
polędwicy sopockiej)
olej do smażenia
przyprawy: po 1 łyżeczce
ostrej papryki wędzonej i
bazylii, po pół łyżeczki
soli i
pieprzuDodatkowo:4
bułki (np.
kajzerki)4 plastry
żółtego sera4 małe garści mieszanki
sałat4 małe
ogórki konserwowe pokrojone w plastry4 plastry
pomidora lub
czerwonej papryki4 usmażone plastry
chudej szynkisos do hamburgerówPRZYGOTOWANIE:
Cebulę i dwa plasterki
szynki kroimy w kosteczkę, smażymy je na patelni z łyżką
oleju na złoty kolor, odsączamy i zostawiamy do ostygnięcia. W misce łączymy
mięso,
żółtko,
musztardę,
keczup,
sos sojowy,
przyprawy i usmażoną
cebulkę z
szynką. Całość wyrabiamy ręką przez 2 minuty, następnie dzielimy je na 4 części i z każdej formujemy płaskie burgery (większe niż
bułka, ponieważ podczas smażenia się skurczą).Burgery smażymy z obu stron na stopień wysmażenia jaki lubimy (1-3 minuty z każdej strony).
Bułki kroimy na pół i podpiekamy środkową stroną na opiekaczu lub suchej patelni (dzięki temu sos w nie nie wsiąknie). Na spód
bułki nakładamy kolejno: łyżeczkę sosu,
sałatę, pomidora/paprykę, burgera,
ser,
ogórki, usmażoną
szynkę, sos i przykrywamy górną częścią
bułki. Podajemy z ulubionymi sosami. Smacznego!