ßßß Cookit - przepis na Burger z wołowiny ze smażoną cebulką

Burger z wołowiny ze smażoną cebulką

nazwa

Wykonanie

Raz na jakiś czas można zjeść burgera. Tak! Ale najlepiej zrobić go samemu, z mięsa z wiarygodnej hodowli i innych składników, które lubimy najbardziej. Tym razem troszkę poeksperymentowałam z dodatkami do mięsa i myślę, że wyszedł mi całkiem dobry burger. Zapraszam po przepis!
SKŁADNIKI: (4 burgery)
500 g dobrej jakości mielonej wołowiny
1 żółtko
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka keczupu
2 łyżki sosu sojowego
1/2 cebuli
3 plasterki szynki (np. polędwicy sopockiej)
olej do smażenia
przyprawy: po 1 łyżeczce ostrej papryki wędzonej i bazylii, po pół łyżeczki soli i pieprzu
Dodatkowo:
4 bułki (np. kajzerki)
4 plastry żółtego sera
4 małe garści mieszanki sałat
4 małe ogórki konserwowe pokrojone w plastry
4 plastry pomidora lub czerwonej papryki
4 usmażone plastry chudej szynki
sos do hamburgerów
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę i dwa plasterki szynki kroimy w kosteczkę, smażymy je na patelni z łyżką oleju na złoty kolor, odsączamy i zostawiamy do ostygnięcia. W misce łączymy mięso, żółtko, musztardę, keczup, sos sojowy, przyprawy i usmażoną cebulkę z szynką. Całość wyrabiamy ręką przez 2 minuty, następnie dzielimy je na 4 części i z każdej formujemy płaskie burgery (większe niż bułka, ponieważ podczas smażenia się skurczą).
Burgery smażymy z obu stron na stopień wysmażenia jaki lubimy (1-3 minuty z każdej strony).
Bułki kroimy na pół i podpiekamy środkową stroną na opiekaczu lub suchej patelni (dzięki temu sos w nie nie wsiąknie). Na spód bułki nakładamy kolejno: łyżeczkę sosu, sałatę, pomidora/paprykę, burgera, ser, ogórki, usmażoną szynkę, sos i przykrywamy górną częścią bułki. Podajemy z ulubionymi sosami. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2015/10/burger-z-woowiny.html