ßßß Cookit - przepis na Sałatka z polędwiczką wieprzową

Sałatka z polędwiczką wieprzową

nazwa

Wykonanie

Lekka, ale zarazem sycąca sałatka z pomidorem, gruszką i serem, wykończona mięsny akcentem pod postacią polędwiczki wieprzowej. Świetna propozycja na lunch, czy nawet obiad. Zapraszam!
SKŁADNIKI: (4 porcje)
1 polędwiczka wieprzowa
4 garście miksu sałat (np. rukola, roszponka, strzępiasta, liść dębu)
duży pomidor lub 2 małe
100 g sera pleśniowego typu Lazur
2 dojrzałe gruszki (najlepsze konferencje)
sól, pieprz, 4 łyżki oleju (użyłam masła klarowanego)
dressing: 8 łyżek oleju rzepakowego, wymieszanego z roztartym ząbkiem czosnku
PRZYGOTOWANIE:
Pomidora umyć i pokroić w półksiężyce, gruszkę umyć, obrać i również pokroić na takie same cząstki jak pomidora. Ser pokroić na plasterki.
Polędwiczkę umyć, oczyścić z błon i dokładnie wysuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie natrzeć ją solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i smażyć polędwiczkę po 3-5 minut z każdej strony (ja smażyłam po 3 minuty by była lekko krwista, jeśli lubicie wysmażoną, smażcie ją po 5 minut z każdej strony).
W tym czasie przygotować talerze. Na każdym z nich ułożyć po garści sałat. Na sałaty ułożyć po kilka części pomidora, gruszki oraz sera pleśniowego. Ja dodałam jeszcze kilka kuleczek mozzarelli, która zalegała w lodówce.
Gdy mięso się usmaży należy je zdjąć z patelni na osobny talerz i pozostawić na klika chwil by odpoczęło. Po 2-3 minutach polędwiczkę pokroić na plastry i ułożyć na sałatce.
Całość skropić dressingiem, polecam Wam też sos Cezara z tego przepisu . Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2015/05/saatka-z-poledwiczka-wieprzowa.html