ßßß Cookit - przepis na Papryka faszerowana inaczej

Papryka faszerowana inaczej

nazwa

Wykonanie

Pomysł na faszerowane papryki znam już z dzieciństwa. Lata temu, w sezonie przygotowywała je moja mama. I co prawda te jej smakowały mi najbardziej (jak wszystko u mamy) to dzisiaj sama staram się szukać smaku dzieciństwa. Papryki, które Wam dzisiaj proponuję są odmienione poprzez dodanie sera camembert. Farsz jest delikatny i kremowy. A sezon paprykowy choć powoli zmierza ku końcowi to jeszcze w sklepach czy na targu tego nie odczujemy. Korzystajmy póki cena tego pysznego warzywa jest jeszcze atrakcyjna. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 4 duże papryki
- 1 duża cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 500 g mięsa mielonego
- 200 g ryżu
- krążek naturalnego sera camembert (120 g)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 kostki warzywne/ lub zamiennik bulion
- sól, pieprz, bazylia (użyłam świeżej)
- 3 łyżki oleju
.
PRZYGOTOWANIE:
Pokrojoną cebulę i czosnek szklimy na oleju, dodajemy mięso, przyprawiamy solą i pieprzem i lekko podsmażamy. W tym czasie do rondelka wsypujemy ryż i zalewamy go szklanką wody z rozpuszczoną 1 kostką warzywną. Gotujemy aż ryż wchłonie wywar. Podgotowany ryż wrzucamy do mięsa razem z koncentratem pomidorowymi i połową pokrojonego sera camembert. Mieszamy i przyprawiamy bazylią.
Papryki myjemy. Ostrożnie ścinamy wierzch i wydrążamy pestki. Faszerujemy masą ryżową, na wierzch kładziemy po grubym plasterku sera, sypiemy bazylią i przykrywamy "kapeluszami".
Do garnka z grubym dnem (garnek musi być wymierzony, tak by warzywa się nie poprzewracały) wlewamy ok. 3-4cm wody i rozpuszczamy pozostałe kostki. Układamy papryki i dusimy je na małym ogniu 1,5 - 2 godzin. Papryki mają być miękkie. Przy wyciąganiu ugotowanych warzyw bardzo uważamy by nie przebić skórki, która jest bardzo delikatna - gdy papryka pęknie farsz się wysypie. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2014/10/papryka-faszerowana-inaczej.html