Wykonanie
Pomysł na faszerowane
papryki znam już z dzieciństwa. Lata temu, w sezonie przygotowywała je moja mama. I co prawda te jej smakowały mi najbardziej (jak wszystko u mamy) to dzisiaj sama staram się szukać smaku dzieciństwa.
Papryki, które Wam dzisiaj proponuję są odmienione poprzez dodanie
sera camembert. Farsz jest delikatny i kremowy. A sezon
paprykowy choć powoli zmierza ku końcowi to jeszcze w sklepach czy na targu tego nie odczujemy. Korzystajmy
póki cena tego pysznego warzywa jest jeszcze atrakcyjna. Zapraszam!
SKŁADNIKI:- 4 duże
papryki- 1 duża
cebula- 1 duży ząbek
czosnku- 500 g
mięsa mielonego- 200 g
ryżu- krążek
naturalnego sera camembert (120 g)- 2 łyżki
koncentratu pomidorowego- 3 kostki warzywne/ lub zamiennik
bulion-
sól,
pieprz,
bazylia (użyłam świeżej)- 3 łyżki
oleju.PRZYGOTOWANIE:Pokrojoną
cebulę i
czosnek szklimy na
oleju, dodajemy
mięso, przyprawiamy
solą i
pieprzem i lekko podsmażamy. W tym czasie do rondelka wsypujemy
ryż i zalewamy go szklanką
wody z rozpuszczoną 1 kostką warzywną. Gotujemy aż
ryż wchłonie
wywar. Podgotowany
ryż wrzucamy do
mięsa razem z koncentratem pomidorowymi i połową pokrojonego
sera camembert. Mieszamy i przyprawiamy
bazylią.
Papryki myjemy. Ostrożnie ścinamy wierzch i wydrążamy pestki. Faszerujemy masą
ryżową, na wierzch kładziemy po grubym plasterku
sera, sypiemy
bazylią i przykrywamy "kapeluszami".Do garnka z grubym dnem (garnek musi być wymierzony, tak by warzywa się nie poprzewracały) wlewamy ok. 3-4cm
wody i rozpuszczamy pozostałe kostki. Układamy
papryki i dusimy je na małym ogniu 1,5 - 2 godzin.
Papryki mają być miękkie. Przy wyciąganiu ugotowanych warzyw bardzo uważamy by nie przebić skórki, która jest bardzo delikatna - gdy
papryka pęknie farsz się wysypie. Smacznego!