Wykonanie
To najsmaczniejszy przepis na
papryki faszerowane, jaki do tej
pory testowałam. Farsz jest fajnie doprawiony i genialnie komponuje się z papryczką.Polecam, zwłaszcza, że teraz warzywka są w przystępnych cenach :)inspiracja
SKŁADNIKI:- 4 duże
papryki- duża
cebula- 2 ząbki
czosnku- 500 g
mięsa mielonego (u mnie mieszane)- 2
torebki ryżu (200g)- 2 łyżki
koncentratu pomidorowego- 3 kostki warzywne/ lub zamiennik z
bulionu- 5-10 dag
startego sera (u mnie
oscypek)-
sól,
pieprz,
bazylia (ja użyłam świeżej)- 3 łyżki
olejuPRZYGOTOWANIE:Pokrojoną
cebulę i
czosnek szklimy na
oleju, dodajemy
mięso, przyprawiamy
solą i
pieprzem i lekko podsmażamy. W tym czasie do rondelka wsypujemy
ryż i zalewamy go szklanką
wody z rozpuszczoną 1 kostką warzywną. Gotujemy aż
ryż wchłonie
wywar. Podgotowany wrzucamy do
mięsa razem z koncentratem pomidorowymi połową
startego sera. Mieszamy i przyprawiamy
bazylią.
Papryki myjemy. Ostrożnie ścinamy wierzch i wydrążamy pestki. Faszerujemy, posypujemy lekko
serem i przykrywamy "kapeluszami".
Do wymierzonego garnka do
papryk (tak by warzywa się nie poprzewracały) wlewamy ok. 3-4cm
wody i rozpuszczamy pozostałe kostki. Wkładamy
papryki wierzchem do góry i dusimy na małym ogniu 1,5 - 2 godzin.
Papryki mają być miękkie. Przy wycąganiu uważamy by nie przebić ich
spodu - by farsz się nie wysypał :) Smacznego!