Wykonanie
Za oknem szaro i ponuro, nawet ptaki przestały śpiewać. Chłód targnie do domu każdą milimetrową szczeliną. Pozostaje nam koc i gorąca strawa. Grochówka - rozgrzewająca i pożywna zupa na zimową
porę.
Daje na długo uczucie sytości i bezpieczeństwa. Stan uśpienia.
SKŁADNIKI:- 50 dag łuskanego
grochu (połówki)-
golonka- 30 dag kości wędzonych- 20 dag
kiełbasy- 2 litry
wody-
włoszczyzna na
wywar (
marchew,
pietruszka,
seler,
por)- 5
ziemniaków-
ziele angielskie-
liść laurowy-
majeranek-
sól,
pieprzPRZYGOTOWANIE:
Groch namaczamy dzień wcześniej, a przed gotowaniem wylewamy z niego
wodę. Do dużego garnka wkładamy
golonkę, kości wędzone (uprzednio umyte), obraną
włoszczyznę, 2
ziela angielskie oraz 2
liście laurowe. Wszystko zalewamy zimną
wodą i zagotowujemy. Usuwamy szumowiny. Na patelni podsmażamy pokrojoną w półksiężyce
kiełbasę. Do
wywaru dodajemy
groch, pokrojone w kostkę
ziemniaki oraz
kiełbasę. Gdy
groch zmięknie, a zupa zgęstnieje możemy zająć się przyprawieniem
solą,
pieprzem i
majerankiem.Do grochówki można dodać podsmażony
boczek i
cebulkę. Smacznego!