Wykonanie
Jako, że bardzo lubię ten przepis postanowiłam go lekko, nawet bardzo lekko zmodyfikować i zamiast
jabłek dodać
truskawki, na które teraz jest sezon. Myślę, że każde
owoce w tym połączeniu będą pyszne. Zapraszam!
SKŁANIKI: (blacha 25x25cm)- 30-40 dag
truskawek- 1,5 szklanki
mąki tortowej- 0,5 szklanki
cukru- 3
jajka- 0,5 szklanki
oleju- 2 łyżki
cynamonu- 1 opakowanie
cukru waniliowego- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 0,5 łyżeczki
sody oczyszczonej- 4 łyżki
kakao w proszku- szczypta
soliPRZYGOTOWANIE:
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. W misce ubijamy
jajka z
cukrami na puszystą pianę. Resztę suchych składników mieszamy i dodajemy po troszce do
jajek ciągle miksując. Następnie dodajemy do masy
olej, gdy wszystko się połączy wrzucamy
owoce i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na formę wyłożoną pergaminem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170*C z termoobiegiem przez ok. 45min. Smacznego :)