ßßß Cookit - przepis na Cynamonowe, zakręcone drożdżówki

Cynamonowe, zakręcone drożdżówki

nazwa

Wykonanie

Już dawno miałam ochotę na coś słodkiego i z cynamonem. Przepisów jest tak wiele, że nie wiedziałam co wybrać! Padło na szwedzkie bułeczki z bloga Codojedzenia . Niestety nie mogłam dostać cukru perłowego, więc zastąpiłam go cukrem-pudrem.
I tak są pyszne!
SKŁADNIKI: (ok. 20 szt.)
2,5 dag drożdży
7,5 dag masła
1 szklanka mleka
10 dag cukru
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego kardamonu
3 szklanki mąki
Nadzienie:
5 dag masła
10 dag cukru (pudru)
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 jajko do posmarowania bułeczek
PRZYGOTOWANIE:
Roztop masło i dodaje mleko. W misce utrzyj drożdże z cukrem i zalej masłem z mlekiem. Dodaj mąkę z solą i wyrabiaj do gładkości. Miskę przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia - ma podwoić objętość (zostawiłam na 1,5godz.). Utrzyj masło z cukrem i cynamonem. Rozwałkuj ciasto na stolnicy na kształt prostąkąta (ok. 3mm grubości) i wysmaruj je przygotowanym nadzieniem. Zwiń prostokąt w rulon i pokrój na ok. 2 cm kawałki. Ułóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i pozstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. pół godziny. Piecz w nagrzanym piekarniku do 250st.C przez 10 min. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2012/09/cynamonowe-bueczki.html