Wykonanie
Z obiadu został
makaron, w lodówce była końcówka
wędlin, do tego kilka
pieczarek, trochę warzyw ,
ser mozzarella i powstała pyszna zapiekanka na obiad, propozycja dla zabieganych, doskonała również na ciepłą kolację. Uwielbiam takie coś z niczego.Zapraszam do wypróbowania.



Składniki:25 dag ugotowanego grubego
makaronu- u mnie grube rurki20 dag dowolnej
wędliny20 dag
sera mozzarella Mlekoma5
pieczarek1
czerwona papryka1
cebula½ obgotowanego
brokuła2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy2 łyżki
masła Mlekoma
sól morska do smaku
pieprz kolorowy w ziarnach do smaku
ketchup do polaniaSposób przygotowania:
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, z
papryki wydrążamy nasiona i również kroimy w kostkę, umyte
pieczarki kroimy na plasterki.


Na patelni rozgrzewamy
masło dodajemy
oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę
czosnek, po chwili również
cebulę oraz
pieczarki obgotowane różyczki
brokuła i
paprykę, dusimy chwilę pod przykryciem, doprawiając do smaku
solą i
pieprzem, zestawiamy z ognia, dodajemy ugotowany
makaron oraz pokrojoną dowolną
wędlinę, dodajemy połowę
sera mozzarella w kosteczkach, mieszamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego
masłem.


Wierzch zapiekanki posypujemy resztą
sera, wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekamy 15 minut-do momentu rozpuszczenia
sera.Podajemy gorącą polaną
ketchupem.Smacznego.

http://www.mlekoma.pl/