ßßß Cookit - przepis na Grzanki z rydzami i serem camembert

Grzanki z rydzami i serem camembert

nazwa

Wykonanie

Grzanki z rydzami i francuskim serem camembert to propozycja na śniadanie czy ciepłą kolację, są chrupiące i aromatyczne, rydze można poddusić wcześniej i zostawić w lodówce a po powrocie z pracy tylko zapiec na kromeczkach z serem, teraz w sezonie grzybowym do zrobienia choć raz, pycha!
Składniki:
1 bagietka pszenna
20 dag świeżych rydzy
2 łyżki masła
1 krążek sera camembert
olej z pestek winogron do skropienia Oleofarm
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili -u mnie z zalewy olejowej
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony
gałązki rozmarynu lub tymianku
Sposób wykonania:
Rydze oczyszczamy, płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, kroimy na plastry, dusimy w rondelku na masełku pod przykryciem około 10 minut-aż odparują. Bagietkę kroimy na kromki.
Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z niewielką ilością oleju z pestek winogron, smarujemy pędzelkiem jedna stronę kromek, obsmażamy na suchej patelni z obu stron aż powstaną chrupiące grzanki.
Papryczkę chili, kroimy na paseczki.
Układamy na kromkach plasterki grzybów oraz pokrojoną chili posypujemy solą oraz pieprzem do smaku i na wierzch dajemy plasterki sera camembert, posypujemy listkami ulubionych ziół.
Zapiekamy w nagrzanym, do 180*c piekarniku na blasze około 5 minut, do momentu lekkiego rozpuszczenia sera. Podajemy od razu gorące.
Bon Appetit!
Przepis bierze udział w konkursie na Durszlaku:
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2015/10/grzanki-z-rydzami-i-serem-camembert.html