Wykonanie
Grzanki z rydzami i francuskim
serem camembert to propozycja na śniadanie czy ciepłą kolację, są chrupiące i aromatyczne, rydze można poddusić wcześniej i zostawić w lodówce a po powrocie z pracy tylko zapiec na kromeczkach z
serem, teraz w sezonie
grzybowym do zrobienia choć raz, pycha!
Składniki:1
bagietka pszenna20 dag świeżych rydzy2 łyżki
masła1 krążek
sera camembertolej z pestek
winogron do skropienia Oleofarm1 ząbek
czosnku1
papryczka chili -u mnie z zalewy olejowej
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielonygałązki
rozmarynu lub
tymiankuSposób wykonania:Rydze oczyszczamy, płuczemy dokładnie pod bieżącą
wodą, kroimy na plastry, dusimy w rondelku na masełku pod przykryciem około 10 minut-aż odparują.
Bagietkę kroimy na kromki.Ząbek
czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z niewielką ilością
oleju z pestek
winogron, smarujemy pędzelkiem jedna stronę kromek, obsmażamy na suchej patelni z obu stron aż powstaną chrupiące grzanki.
Papryczkę chili, kroimy na paseczki.Układamy na kromkach plasterki
grzybów oraz pokrojoną
chili posypujemy
solą oraz
pieprzem do smaku i na wierzch dajemy plasterki
sera camembert, posypujemy listkami ulubionych
ziół.Zapiekamy w nagrzanym, do 180*c piekarniku na blasze około 5 minut, do momentu lekkiego rozpuszczenia
sera. Podajemy od razu gorące.Bon Appetit!Przepis bierze udział w konkursie na Durszlaku: