ßßß Cookit - przepis na Walentynkowy deser z ajerkoniakiem

Walentynkowy deser z ajerkoniakiem

nazwa

Wykonanie

Przez żołądek do serca, jak mówi stare polskie powiedzenie. Podczas walentynkowej kolacji możesz się przekonać czy to prawda. Każdy z nas uwielbia słodkości, więc ten deser z nutką słodkiego alkoholu będzie strzałem w dziesiątkę.
Składniki
1 galaretka cytrynowa
400 ml słodkiej śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
150 ml likieru jajecznego
250 g sera mascarpone
2 andruty
świeże owoce -banany,pomarańcze,winogrona do dekoracji
złoty krokant do dekoracji
Sposób przygotowania
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku tak jak w przepisie na opakowaniu.
Krem mascarpone przekładamy do miseczki wlewamy żelatynę rozpuszczoną w 30 ml gorącej wody,dodajemy likier jajeczny i mieszamy do całkowitego połączenia
Dobrze schłodzoną śmietanę kremową ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec puder, na koniec dodajemy serek z likierem i mieszamy do połączenia.
Tak przygotowany krem rozkładamy do trzech pucharków-połowę wlewamy tężejącą galaretkę i robimy kleksy z pozostałego kremu używając szprycy do dekoracji.
Wkładamy pokrojone na trójkąciki andruty dekorujemy świeżymi owocami oraz złotym krokantem.
Smacznego!
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2015/02/walentynkowy-deser-z-ajerkoniakiem.html