ßßß Cookit - przepis na Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym

Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto:
30 dag mąki pszennej+ do podsypania
1 jajko
ciepła woda
szczypta soli
Farsz makowy:
20 dag suchego maku
1 szklanka mleka
1,5 łyżeczki masła
1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
1 łyżka cukru pudru
1 jajko
1 łyżka miodu naturalnego
Sos pomarańczowy:
2 pomarańcze
2 łyżki cukru
1 łyżeczka pokrojonej w paseczki skórki pomarańczowej
suchy mak do posypania
1.
2.
Ciasto: Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wbić jajko wlewać stopniowo tyle ciepłej wody aby otrzymać masę o konsystencji ciasta pierogowego, dobrze zagnieść, odłożyć na 5 minut aby „odpoczęło” następnie rozwałkować i szklanką o średnicy około 8 cm wycinać kółeczka nakładać po małej łyżeczce makowego farszu zlepiać brzegi, formując ozdobne falbanki , wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 2 minuty od momentu wypłynięcia pierożków.
3.
Sos: Z pomarańczy wycisnąć sok –ja zrobiłam to w wyciskarce do cytrusów. Cukier lekko skarmelizować w rondelku wlać sok z pomarańczy i gotować aż do momentu zredukowania się sos-lekko zgęstnieje pod koniec wrzucić paseczki pokrojonej skórki pomarańczowej bez białej błonki gotować jedną minutę , odstawić na chwilę polać gorące pierożki na talerzach posypać odrobiną suchego maku i podawać.
Życzę smacznego!
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2014/12/pierogi-z-makiem-i-sosem-pomaranczowym.html