ßßß Cookit - przepis na STIR-FRY Z KASZĄ GRYCZANĄ

STIR-FRY Z KASZĄ GRYCZANĄ

nazwa

Wykonanie

Stir-fry to metoda gotowania, a właściwie szybkiego smażenia, gdzie na jednaą patelnię (najlepiej wok) wrzuca się po kolei wszystkie składniki i podsmaża krótko, często mieszając. Jest to więc świetny sposób na błyskawiczny obiad lub kolację.
O tym, jak zdrowa jest kasza gryczana nie muszę chyba nikogo przekonywać:) Mam dla Was pomysł na ekspresowe stir-fry z kaszy z dodatkiem cebulki, czosnku, szynki parmeńskiej i suszonych pomidorów. Do tego kruszona feta i natka pietruszki lub kolendry, i pyszny, pożywny posiłek gotowy:)
SKŁADNIKI (na 2-3 porcje):
2 x 100 g kaszy gryczanej (użyłam w woreczku)
0,5 cebuli
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
kilka plasterków szynki parmeńskiej (lub szwarcwaldzkiej)
0,5 szklanki suszonych pomidorów (odsączonych z zalewy)
100 g sera feta
3 łyżki siekanej natki pietruszki lub kolendry
świeżo zmielony pieprz
WYKONANIE:
Kaszę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, dodając sól do smaku. Gotową pozostaw do ostudzenia.
W międzyczasie na rozgrzaną oliwę wrzuć posiekaną w drobną kostkę cebulę, zrumień krótko. Dorzuć starty na tarce czosnek. Podsmaż 1 minutę .
Dosyp teraz kaszę, wymieszaj i smaż całość około 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Następnie dodaj suszone pomidory posiekane w paski i pokrojoną w większe kawałki szynkę, a także kolendrę lub pietruszkę oraz pieprz. Podsmaż całość chwilę.
Dodaj teraz szybko pokruszoną fetę, zamieszaj i zdejmij z ognia. Gotowe! Smacznego!
Źródło:http://swiatilony.blogspot.com/2015/05/stir-fry-z-kasza-gryczana.html