Wykonanie
Stir-fry to metoda gotowania, a właściwie szybkiego smażenia, gdzie na jednaą patelnię (najlepiej wok) wrzuca się po kolei wszystkie składniki i podsmaża krótko, często mieszając. Jest to więc świetny sposób na błyskawiczny obiad lub kolację.O tym, jak zdrowa jest
kasza gryczana nie muszę chyba nikogo przekonywać:) Mam dla Was pomysł na ekspresowe stir-fry z
kaszy z dodatkiem
cebulki,
czosnku,
szynki parmeńskiej i
suszonych pomidorów. Do tego kruszona
feta i
natka pietruszki lub
kolendry, i pyszny, pożywny posiłek gotowy:)SKŁADNIKI (na 2-3 porcje):2 x 100 g
kaszy gryczanej (użyłam w woreczku)0,5
cebuli1 ząbek
czosnku3 łyżki
oliwy z oliwekkilka plasterków
szynki parmeńskiej (lub szwarcwaldzkiej)0,5 szklanki
suszonych pomidorów (odsączonych z zalewy)100 g
sera feta3 łyżki siekanej
natki pietruszki lub
kolendryświeżo zmielony
pieprzWYKONANIE:
Kaszę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, dodając
sól do smaku. Gotową pozostaw do ostudzenia.W międzyczasie na rozgrzaną
oliwę wrzuć posiekaną w drobną kostkę
cebulę, zrumień krótko. Dorzuć starty na tarce
czosnek. Podsmaż 1 minutę .Dosyp teraz
kaszę, wymieszaj i smaż całość około 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.Następnie dodaj
suszone pomidory posiekane w paski i pokrojoną w większe kawałki
szynkę, a także
kolendrę lub
pietruszkę oraz
pieprz. Podsmaż całość chwilę.Dodaj teraz szybko pokruszoną
fetę, zamieszaj i zdejmij z ognia. Gotowe! Smacznego!