Wykonanie
Takiej sałatki owocowej jeszcze nie jedliście:) Jest wyjątkowa, bardzo jesienna, pięknie pachnie prażonymi
owocami,
słonecznikiem i chrupiącymi
płatkami owsianymi, które ogrzane na patelni uwalniają wspaniały
orzechowy aromat. Do tego soczyste
mandarynki,
żurawina,
orzechy włoskie i bardzo zdrowe
siemię lniane. Miękkie
owoce i chrupiące dodatki wspaniale się łączą.
Sałatka ta idealnie nadaje się na zdrowe śniadanie albo jako przekąska w ciągu dnia. Możecie zabrać ją do pracy lub zapakować swoim dzieciom do szkoły. Moja jesienna
sałatka owocowa zaskakuje swoim smakiem, musicie koniecznie ją przygotować w domu:)SKŁADNIKI (na 2-3 porcje):1 duże
jabłko1 duża
gruszka1 mała puszka
mandarynek (lub 2 świeże
mandarynki)4 łyżki
suszonej żurawiny3 łyżki
płatków owsianych górskich (błyskawicznych)1,5 łyżki
słonecznika (łuskanego)2 łyżki siekanych
orzechów włoskich (lub innych ulubionych)1 łyżeczka
siemienia lnianego (opcjonalnie)1 łyżeczka
masła1 łyżeczka
brązowego cukruWYKONANIE:Na patelni upraż przez 2-3 minuty
słonecznik z
płatkami owsianymi, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły. Przesyp na talerzyk i pozostaw do ostygnięcia.
Jabłko i
gruszkę umyj , osusz i obierz ze skórki. Pokrój w większą kostkę.Na patelni rozpuść
masło z
cukrem i wrzuć na to pokrojone
jabłko i
gruszkę. Wymieszaj delikatnie, aby wszystkie kawałki
owoców obtoczyć w powstałym "sosie". Praż
owoce na patelni przez około 3-4 minuty, aż odrobinkę zmiękną.Po tym czasie przerzuć je do miski. Dodaj odsączone z zalewy
mandarynki,
suszoną żurawinę, posiekane
orzechy i
siemię lniane. Wszystko delikatnie wymieszaj. Rozdziel do pucharków lub miseczek. Gotowe! Smaczne go!