Wykonanie
Idzie wrzesień, będzie jesień! Po długiej fali upałów nadeszło dosyć spore ochłodzenie. Co prawda słońce świeci nadal, ale siny wiatr, coraz krótsze dni i charakterystyczne złote popołudnia zwiastują już jesień. Sam nie wiem kiedy zleciały wakacje i beztroski czas spędzany na zewnątrz. Mam tylko nadzieję, że ta jesień będzie ciepła,
słoneczna i nie będziemy musieli zakopywać się w fałdach kołdry naciąganej po uszy, aby tylko nie widzieć tej depresyjnej pogody. W końcu jesień też potrafi być przyjemna, jest tak kolorowa! :)spód:150 g
mąki30 g zimnego
masła2 łyżeczki gorzkiego
kakao3 łyżki
cukru pudru2
żółtka3-4 łyżki zimnej
wodyMąkę,
cukier puder i
kakao przesiać do miski, dokładnie wymieszać. Dodać zimne maso, posiekać. Wbić
żółtka i mieszać widelcem. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodawać po jednej łyżce zimnej
wody. Kiedy konsystencja będzie odpowiednia, szybko wyrobić ręką gładkie jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na ok. 20-30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować (na stolnicy oprószonej
mąką) na długi prostokąt (lub inny kształt formy nie większej niż 20 cm średnicy). Pryz pomocy widelca wykonać nakłucia. Ciasto przykryć folią aluminiową, a na nią wysypać specjalne obciążniki lub groch/fasolę. Całość wstawić do piekarnika i piec w 200ºC przez 15 minut. Następnie zdjąć folię z obciążnikami i piec kolejne 15 minut. Ciasto wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. W tym czasie przygotować masę
orzechową.masa orzechowa:150 g
orzechów włoskich100 g pestek
słonecznika50 g
płatków owsianych20 g
suszonej żurawiny4 łyżeczki płynnego
miodu1 szczypta
cynamonu4
żółtkaOrzechy,
pestki słonecznika,
płatki owsiane,
żurawinę oraz
cynamon przemieszać, umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na gładko. Dodać
miód oraz
żółtka i dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć ostrożnie na wystudzony spód ciasta (jeśli masa będzie zbyt sucha i gęsta, dodać więcej
żółtek). Całość wstawić do piekarnika i piec ok. 10 minut w 200 º C. Wyjąć z pieca i wystudzić. W tym czasie przygotować
gruszki.dodatkowo:2 duże, soczyste
gruszki2-3 łyżki
brązowego cukru1 szczypta
cynamonu (opcjonalnie)
żurawina (do dekoracji)
Gruszki obrać (lub nie), pokroić w cienkie plastry, a te podzielić na połówki.
Owoce ułożyć na wystudzonym cieście i posypać
cukrem. Ponownie wstawić do piekarnika i piec z funkcją grill przez ok. 2 minuty pilnując, aby ciasto się nie przypaliło (boki tarty można zabezpieczyć folią aluminiową).
Gruszki powinny puścić trochę soku i lekko ściemnieć. Gotową tartę wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem polać
miodem i posypać drobno siekaną
żurawiną.Smacznego! :)