Wykonanie
Mam nadzieję, że zadanie domowe odrobione i upiekliście ciacha owsiane, które pojawiły się dwa tygodnie temu ;) Dzisiaj dzielę się z
Wami jednym w najlepszych przepisów jakie znam - idealne ciasto na włoską pizzę. Jest banalnie proste, zawsze wychodzi, obiecuję, że nie będziecie już chcieli kupować gotowych
spodów czy mrożonej wersji. Ciasto jest typowo włoskie - tworzy chrupiącą, cieniutką warstwę, w której nie da się wyczuć
drożdży, piecze się krótko i jest przepyszne!Dodatkowo mam dla Was dwa świetnie sposoby na wykorzystanie tego samego ciasta do przygotowania innych, równie pysznych potraw. ;)kalorie i makroskładniki dla 1
spodu do pizzy bez dodatków (przewidywana porcja dla jednej, głodnej osoby ;))Składniki na 4 porcj e►
mąka pszenna [500 g]►
drożdże suche [7 g / saszetka]►
woda [330 ml / 1 i 1/3 szklanki]►
sól [szczypta]Wymieszać
mąkę,
drożdże i
sól, do suchych składników dodać letniej
wody (nie gorącej!) i wymieszać.Ciasto ugniatać na stolnicy do uzyskania elastycznej konsystencji (u mnie ok. 7 min zagniatania). W razie potrzeby podsypywać
mąką.Ciasto odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 2 h.Po upływie podanego czasu podzielić na 4 części i rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia.Przykryć ulubionymi dodatkami i piec w piekarniku nagrzanym na maksymalnej temperatury do roztopienia się
sera i lekkiego zbrązowienia skórki (w moim piekarniku ok. 15 min).Z podanych ilości ciasta wyjdą 4 pizze widoczne na zdjęciu.Podawać na ciepło z ulubionym sosem ;)
Pizza Bites (kąski pizzowe)Przygotowane, wyrośnięte i rozwałkowane ciasto podzielić na kwadraty i nadziać ulubionymi dodatkami (u mnie
mozarella i
suszone pomidory), mogą to być kawałki
wędliny, warzywa,
ser a nawet słodkie dodatki np. kawałek
czekolady. Posklejać rogi i uformować kuleczkiPiec w 200 stopniach do chrupkiej skórki, u mnie ok. 20 min.
Bułki do dań typu gyros/kebab.Jedną z czterech kulek ciasta rozpłaszczyć i smażyć na patelni z małą ilością
oleju na małym ogniu przez 20 min, obracając co 5 minut.Po upieczeniu, przeciąć na pół i za pomocą
ostrego noża przeciąć miąższ
bułki tworząc coś w rodzaju kieszonki (jak w klasycznym kebabie), którą można
potem nadziać ulubionymi dodatkami, warzywami,
mięsem i sosem.