Wykonanie
Nie wiem czy wypada tak się zachwycać własnym tworem ale -
matko i córko jakie to było pyszne! Zwalające z nóg klasyką i prostotą placuszki z
twarogiem to smak dzieciństwa, ale
magia zaczyna się gdy dodamy do ciasta
borówki, które przy jedzeniu pękają i ,,strzelają'' słodkim, ciepłym,
owocowym sokiem. Są idealne
solo, bo
borówkowy syrop idealnie łączy się z pulchniutkim,
waniliowym ciastem, nic więcej nie trzeba. Idealne niedzielne śniadanie.* kalorie i makroskładniki dla 1 sztukiSkładniki na 7 sztu k►
mąka pszenna [40 g / 1/3 szklanki]►
jajko [ 1 sztuka]►
olej rzepakowy [5 g / łyżeczka]►
twaróg chudy [125 g / pół kostki]►
cukier brązowy [10 g / 2 łyżeczki]►
borówki amerykańskie [100 g]► szczypta
soli►
aromat waniliowyOddzielić
białko od
żółtka.Ubić
białko ze szczyptą
soli na sztywno.Utrzeć
żółtko z
twarogiem, dodać 2 łyżki
wody,
mąkę,
cukier i 2-3 krople aromatu.Delikatnie wymieszać pianę z
białek i
twarogową masę.Pod koniec mieszania dodać umyte i osuszone
borówki.Smażyć na łyżeczce
oleju przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż do zbrązowienia.Podawać na ciepło ! ;)