ßßß Cookit - przepis na Karpatka

Karpatka

nazwa

Wykonanie

Przepis na ciasto mam od mamy. Karpatkę uwielbiam! Myślę, że i wśród czytelników bloga sporo jest wielbicieli tego przepysznego ciasta!
Składniki (blaszka 20x36 cm):
Ciasto:
1/2 kostki margaryny
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
5-6 jajek
Krem karpatkowy:
0,5 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Margarynę zagotować z 1 szklanką wody, kiedy się zagotuje woda, dosypać szklankę mąki i dokładnie wymieszać. Całość odstawić do całkowitego wystygnięcia.
2. Następnie do ciasta dodawać po jednym jajku i miksować do uzyskania gładkiej masy o konsystencji gęstej śmietany.
3. Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć nimi jednakowe blaszki i piec w 180 st. C do momentu, aż z ciasta znikną kropelki wody. Uwaga! Aby karpatka nie opadła, placki należy piec i studzić w piekarniku. Nie otwierać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia!
4. Robimy krem: Odlać trochę mleka i w nim wymieszać obie mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym, jak się zacznie gotować, to należy wlać mleko z mąkami i energicznie wymieszać, by nie zrobiły się grudki. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
5. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo zimny budyń. Zimne ciasta przełożyć kremem i wierzch posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2015/11/przepis-na-ciasto-mam-od-mamy.html