Wykonanie
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a na blogu spory ruch w poszukiwaniu świątecznych wypieków, sałatek itp.W ubiegłe Święta Wielkanocne zrobiłam swój pierwszy mazurek - z masą
mleczną i
bakaliami. Był pyszny, a jego
słodycz była przełamana kwaśnym
dżemem. W tym roku też coś z pewnością wykombinuję :)
Składniki (24x28 cm):Ciasto:1
żółtko100 g
mąki pszennej tortowej100 g
mąki krupczatki100 g
masła50 g
cukru pudru1 łyżka kwaśnej
śmietany (12% lub 18%)
cukier waniliowy1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliMasa:100 - 120 g
mleka w proszku150 g
cukru kryształu100 g
masła50 ml
wody1 łyżka
cukru waniliowegodżem z czarnej /
czerwonej porzeczkibakalie /
czekolada do dekoracjiSposób wykonania:1. Zimne
masło posiekać z
mąkami, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny. Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko wylepić też brzegi. Ciasto nakłuć widelcem i piec w 190 st. C przez 20 minut.2. Po wystudzeniu ciasto cienko posmarować kwaśnym
dżemem - u mnie z
czarnej porzeczki.3. Zrobić masę:
masło rozpuścić,
mleko w proszku zmiksować z
cukrami na sucho po czym dodać rozpuszczone
masło i gorącą
wodę. Całość dokładnie zmiksować. Gotową masę od razu wyłożyć na upieczony spód posmarowany
dżemem. Gdy masa przestygnie, udekorować mazurek według uznania.Smacznego!!!Źródło: Mania wypiekania