ßßß Cookit - przepis na Mazurek z masą mleczną i bakaliami

Mazurek z masą mleczną i bakaliami

nazwa

Wykonanie

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a na blogu spory ruch w poszukiwaniu świątecznych wypieków, sałatek itp.
W ubiegłe Święta Wielkanocne zrobiłam swój pierwszy mazurek - z masą mleczną i bakaliami. Był pyszny, a jego słodycz była przełamana kwaśnym dżemem. W tym roku też coś z pewnością wykombinuję :)
Składniki (24x28 cm):
Ciasto:
1 żółtko
100 g mąki pszennej tortowej
100 g mąki krupczatki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 łyżka kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa:
100 - 120 g mleka w proszku
150 g cukru kryształu
100 g masła
50 ml wody
1 łyżka cukru waniliowego
dżem z czarnej / czerwonej porzeczki
bakalie / czekolada do dekoracji
Sposób wykonania:
1. Zimne masło posiekać z mąkami, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny. Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko wylepić też brzegi. Ciasto nakłuć widelcem i piec w 190 st. C przez 20 minut.
2. Po wystudzeniu ciasto cienko posmarować kwaśnym dżemem - u mnie z czarnej porzeczki.
3. Zrobić masę: masło rozpuścić, mleko w proszku zmiksować z cukrami na sucho po czym dodać rozpuszczone masło i gorącą wodę. Całość dokładnie zmiksować. Gotową masę od razu wyłożyć na upieczony spód posmarowany dżemem. Gdy masa przestygnie, udekorować mazurek według uznania.
Smacznego!!!
Źródło: Mania wypiekania
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2015/03/mazurek-z-masa-mleczna-i-bakaliami.html