ßßß
Składniki:1/4 szklanki kawy rozpuszczalnej (proszek)2 łyżki ciepłej wody3 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli250 g masła1 i 1/2 szklanki cukru1 szklanka mleka6 jajek1/2 szklanki kwaśnej śmietanyolejek waniliowy do smakuLukier:1 szklanka cukru pudru2-3 łyżki mlekaSposób wykonania:1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.2. Kawę wymieszać z wodą.3. Mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę razem wymieszać.4. Masło zmiksować z cukrem, dodawać po jednym jajku i mieszać, aż masa będzie jednolita i puszysta. Wsypać mieszankę mączną, dodać 1 łyżkę kawy, potem dodawać stopniowo mleko, śmietanę i olejek i wszystko miksować. 1 i 1/4 szklanki ciasta odłożyć do innego naczynia i wymieszać tę część z pozostałą kawą.5. Jasne ciasto przełożyć do dużej formy z kominkiem na babki. Na wierzch wyłożyć ciasto kawowe, lekko zamieszać.6. Piec w 180 st. C przez 50-60 minut, do suchego patyczka.7. Po upieczeniu przetrzymać babkę jeszcze kwadrans, po czym wyjąć. Jeszcze ciepłe ciasto polukrować i posypać posypką. Ostudzić.Smacznego!!!Źródło: Arabeska