ßßß

Składniki:Ciasto:1,5 szklanki mąki0,5 szklanki ciepłej wody1 łyżeczka cukruszczypta soli30 g drożdży3 łyżki oleju1 łyżeczka suszonej bazyliiFarsz:150 g boczku wędzonego w plastrachmięso z udka z kurczaka z rosołukawałek cienkiej kiełbasy2-3 ogórki kiszone1 cebulaser żółtykoncentrat pomidorowyprzyprawa do pizzySposób przygotowania:1. Przygotowujemy najpierw składniki na wierzch pizzy. Boczek, kiełbasę kroimy i rumienimy delikatnie na patelni. Dodajemy mięso z kurczaka i chwilę razem smażymy.2. Ogórki kiszone kroimy w plasterki, a cebulkę w piórka.3. Robimy ciasto. W połowie ciepłej wody rozrabiamy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody, bazylię i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto.4. Z ciasta formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie), smarujemy koncentratem pomidorowym lub sosem do pizzy, posypujemy przyprawą do pizzy, nakładamy kolejno składniki: najpierw cebulę, potem boczek, kiełbasę i kurczaka, na to ogórki kiszone. Pizzę posypujemy tartym żółtym serem i przyprawą do pizzy.5. Pizzę przekładamy do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i pieczemy 15-20 minut.Smacznego!!!