Wykonanie
Widzę w statystykach, że obecnie to
przetwory są najpopularniejsze na blogu :) Więc dlatego zapraszam Was na fajny
syrop. W gazetce Przyślij przepis.
Przetwory i
nalewki (nr 6/2013) znalazłam ten przepis na wykorzystanie
mięty.
Syrop można rozcieńczać z
wodą lub dodać do
herbatki, by uzyskać
miętowy aromat. Ja przelewam jedną buteleczkę do dzbanka, uzupełniam
wodą mineralną i dodaję kilka plasterków
cytryny. Wychodzi pyszny orzeźwiający
napój na upały. Polecam!
Składniki:ok. 30 gałązek
mięty50 dag
cukru2 dag kwasku
cytrynowego (dałam trochę mniej) - zamiast kwasku można dodać
sok z cytryny2 litry
wodySposób przygotowania:1.
Wodę zagotowujemy z
cukrem i kwaskiem
cytrynowym.2.
Miętę starannie myjemy.3. Do gorącego
syropu wkładamy gałązki
mięty i odstawiamy na ok. 24 godziny.4. Wyjmujemy
miętę,
syrop przecedzamy i zagotowujemy.5. Gorący
syrop przelewamy do słoiczków lub butelek i od razu zakręcamy. Nie pasteryzujemy.Smacznego!!!