ßßß Cookit - przepis na Syrop miętowy

Syrop miętowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Widzę w statystykach, że obecnie to przetwory są najpopularniejsze na blogu :) Więc dlatego zapraszam Was na fajny syrop. W gazetce Przyślij przepis. Przetwory i nalewki (nr 6/2013) znalazłam ten przepis na wykorzystanie mięty. Syrop można rozcieńczać z wodą lub dodać do herbatki, by uzyskać miętowy aromat. Ja przelewam jedną buteleczkę do dzbanka, uzupełniam wodą mineralną i dodaję kilka plasterków cytryny. Wychodzi pyszny orzeźwiający napój na upały. Polecam!
Składniki:
ok. 30 gałązek mięty
50 dag cukru
2 dag kwasku cytrynowego (dałam trochę mniej) - zamiast kwasku można dodać sok z cytryny
2 litry wody
Sposób przygotowania:
1. Wodę zagotowujemy z cukrem i kwaskiem cytrynowym.
2. Miętę starannie myjemy.
3. Do gorącego syropu wkładamy gałązki mięty i odstawiamy na ok. 24 godziny.
4. Wyjmujemy miętę, syrop przecedzamy i zagotowujemy.
5. Gorący syrop przelewamy do słoiczków lub butelek i od razu zakręcamy. Nie pasteryzujemy.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/07/syrop-mietowy.html