Wykonanie
Pyszniutkie, leciutkie, po prostu idealne! Właściwie to już moje trzecie ciasto z
morelami, ale drugie ucierane, a jedno było kruche . To akurat zrobiłam z przepisu Oli . Po prostu rewelacja! A na inne ucierane ciasto z
morelami zapraszam tutaj .


Składniki (u mnie blaszka 25 x 30 cm):6
jajek1,5 szklanki
cukru (dałam trochę mniej)1
cukier waniliowykilka kropel
olejku waniliowego2 i 3/4 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
octumorele - ilość wedle uznaniaSposób przygotowania:1.
Morele myjemy, osuszamy i pozbywamy się pestek. Kroimy na ćwiartki.2.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiewamy do jednej miski.3. W drugiej misce
jajka ubijamy z
cukrem,
octem i
cukrem waniliowym, aż zaczną bieleć. Wtedy porcjami dodajemy przesianą
mąkę i proszek, zmniejszając przy tym obroty miksera. Na koniec wlewamy
olej i
olejek waniliowy, miksujemy do połączenia się składników.4. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozkładamy
morele.5. Ciasto przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 40-50 minut (do suchego patyczka).6. Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać
cukrem pudrem (pominęłam).Smacznego!!!