ßßß

Składniki (u mnie blaszka 25 x 30 cm):6 jajek1,5 szklanki cukru (dałam trochę mniej)1 cukier waniliowykilka kropel olejku waniliowego2 i 3/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki oleju2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka octumorele - ilość wedle uznaniaSposób przygotowania:1. Morele myjemy, osuszamy i pozbywamy się pestek. Kroimy na ćwiartki.2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do jednej miski.3. W drugiej misce jajka ubijamy z cukrem, octem i cukrem waniliowym, aż zaczną bieleć. Wtedy porcjami dodajemy przesianą mąkę i proszek, zmniejszając przy tym obroty miksera. Na koniec wlewamy olej i olejek waniliowy, miksujemy do połączenia się składników.4. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozkładamy morele.5. Ciasto przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 40-50 minut (do suchego patyczka).6. Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem (pominęłam).Smacznego!!!