ßßß
Kolejne pyszności zaczerpnięte od Iwonki. Podczas świątecznego spotkania mocno musiałam się powstrzymywać, aby nie zjeść całego :) Tym razem Iwonka przygotowała ciasto bez owoców, ale w autenetycznym przepisie owoce są i podobno jest wtedy jeszcze lepsze. Aż trudno jest sobie to wyobrazić, że może być jeszcze lepsze.2.5 szklanki mąki pszennej2.5 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru1 cukier waniliowy1 szklanka jogurtu greckiego (10% tłuszczu)1 szklanka oleju1 łyżeczka olejku waniliowego3 jajkaśliwki węgierkiopcjonalnie (ja nie dodawałam tym razem, ale Wy możecie): przyprawa do dań słodkich, cynamon lub mieszanka przypraw korzennych, migdały, twarożek z Amaretto (to do podania)Połącz wszystkie suche składniki w większej misce (mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy). W mniejszej misce wymieszaj jogurt z olejem, olejkiem waniliowym oraz jajkami. Przelej do naczynia z suchymi produktami. Zamieszaj tylko do połączenia składników. Wylej na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułóż połówki śliwek, skórkami do dołu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 40 minut (ja piekłam ok. 1godz i 10 minut) Podawaj ciasto posypane cukrem pudrem. Świetnie pasuje do niego również szklanka mleka.Pamiętajcie, że owoce jakie dodajecie do ciasta możecie dowolnie zmieniać, w zależności od sezonu. Wiosną możecie użyć rabarbar lub truskawki, latem bawić się z owocami jagodowymi, morelami, brzoskwiniami. Teraz macie do dyspozycji jabłka, gruszki, śliwki, figi. Zawsze służyć Wam będą owoce w puszce lub kompocie (np. wiśnie). Smacznego!