ßßß Cookit - przepis na Sos pomidorowy z papryką do gołąbków

Sos pomidorowy z papryką do gołąbków

nazwa

Wykonanie

To chyba mój ulubiony sos do gołąbków . Robię go według przepisu mojej mamy.
Składniki:
po pół strąka papryk: czerwonej, zielonej i żółtej
1 cebula
olej
mąka
gorąca woda
koncentrat pomidorowy
kostka rosołowa
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Olej ( ok. 5-6 łyżek) rozgrzewamy w rondelku. Dodajemy mąkę (2-3 łyżki) i energicznie mieszamy. Zalewamy gorącą wodą cały czas mieszając, aż sos zrobi się gładki bez grudek.
2. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz kolorowe papryki. Dorzucamy też kostkę rosołową.
3. Chwilę gotujemy, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy (ok. 3-4 łyżeczki). Całość jeszcze chwilkę gotujemy i doprawiamy do smaku.
4. Podajemy do wszelkiej maści gołąbków .
Smacznego!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/10/sos-pomidorowy-z-papryka-do-goabkow.html