Wykonanie
Tak fajnie ponacinane i upieczone ziemniaczki widziałam już na kilku blogach . Udało mi się w końcu zmobilizować i przygotować te cudaki. Wyszły super!!! Były bardzo smaczne!!! Przyprawiłam je na swój sposób.
Składniki:
ziemniaki - ilość dowolna - ważne żeby były mniej więcej takiej samej wielkości, by wszystkie się ładnie upiekły
pieprzsólprzyprawa do ziemniakówoliwaSposób przygotowania:1. Obrane
ziemniaki nacinamy z jednej strony, tak aby ich całkowicie nie przeciąć.2. Przyprawiamy
solą, i
pieprzem, smarujemy
oliwą i posypujemy
przyprawą do ziemniaków.3. układamy w naczyniu, np. żaroodpornym wysmarowanym
oliwą i pieczemy przez ok. 1,5 godziny w 180st.C. Długość pieczenia zależy też od wielkości
ziemniaków, dlatego ja użyłam niewielkich.4.
Ziemniaki po upieczeniu są miękkie i bardzo aromatyczne. Podałam je do pieczonych udek.
Smacznego :)