ßßß
Składniki:25 dag mąki pszennejszklanka ciepłej wody25g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli2 łyżki płatków owsianych1 łyżka kminkuSposób przygotowania:1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy kminek i płatki owsiane, mieszamy. Robimy zagłębienie, do którego kruszymy drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy letnią wodą. Delikatnie mieszamy. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia - ok. pół godziny.2. Po tym czasie mieszamy całość łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach (użyłam miksera). Ponownie odkładamy do wyrośnięcia na 30 minut.3. Ciasto ponownie mieszamy, przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą małej keksówki. Nie musimy równać chlebka. Odstawiamy do wyrośnięcia.4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy 1 godzinę.
Smacznego :)Źródło: Raspberries and cream