ßßß Cookit - przepis na Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

nazwa

Wykonanie

Składniki:
2 małe młode cukinie
40 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
zioła prowansalskie
słodka papryka mielona
1 surowe jajko
kilka plasterków żółtego sera
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Cukinie dobrze myjemy, odkrawamy końcówki, przekrawamy na pół. Wydrążamy łyżeczką środki, które potem delikatnie siekamy.
2. Na gorącym oleju podpiekamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone i smażymy, aż mięso dobrze się usmaży. Następnie wsypujemy siekany miąższ z cukinii. Dodajemy pozostałe składniki (poza jajkiem) i chwilę podsmażamy. Lekko studzimy masę mięsną, a potem wbijamy surowe jajo i dokładnie mieszamy.
3. Farszem napełniamy wcześniej wydrążone łódeczki z cukinii. Można przed nałożeniem lekko posolić łódki cukiniowe, szczególnie te z kupnej cukinii, by nie zgorzkniały. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Zapiekamy w piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze 180 ° C. 10 minut przed zakończeniem pieczenia układamy na łódeczkach plasterki żółtego sera, aby się roztopił.
SMACZNEGO :)
Przepis dodaję do akcji "Faszerowany zawrót głowy".
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2011/08/cukinia-faszerowana-miesem-mielonym.html