ßßß Cookit - przepis na Niskokaloryczna dwukolorowa zupa krem

Niskokaloryczna dwukolorowa zupa krem

nazwa

Wykonanie

Dziś coś, co jest nie tylko efektowne, ale i banalnie proste w wykonaniu. Wydaje Ci się, że zrobienie dwukolorowej zupy krem jest trudne? Nic bardziej mylnego. Wystarczy, że obie mają podobną konsystencję. Potem trzeba tylko wlewać jednocześnie dwie zupy do talerza, każdą z odpowiedniej strony i voilà - mamy to. Mi wyszło za pierwszym razem, więc i Wam powinno.
Składniki:
Łącznie do obu zup:
1 łyżka masła - najlepiej klarowanego
2 łodygi selera naciowego
4 małe ząbki czosnku
Krem z kalafiora:
4 szklanki bulionu warzywnego
450 g kalafiora, podzielonego na małe różyczki
1 cm obranego, startego imbiru
1 gałązka tymianku
sól i pieprz
Krem brokułowy:
4 szklanki bulionu warzywnego
450 g brokuła, podzielonego na małe różyczki
1 gałązka tymianku
sól i pieprz
1. Na maśle chwilę podsmaż czosnek i pokrojone w 1 cm kawałki selera.
2. W dwóch garnkach zagotuj buliony. Do jednego dodaj kalafior, imbir i tymianek, do drugiego brokuł i gałązkę tymianku.
3. Do każdej zupy dodaj połowę podsmażonego selera z czosnkiem.
4. Gotuj aż warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane).
5. Dopraw solą i pieprzem, następnie dokładnie zblenduj. Przecedź przez sito do uzyskania gładkiej konsystencji.
6. Przelej do talerza - najlepiej lej ze szklanki lub dzbanka z dziubkiem.
Energia (całość)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
365 kcal
25 g
18 g
49 g
24 g
GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
18 %
50 %
25 %
18 %
96 %
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2015/06/niskokaloryczna-dwukolorowa-zupa-krem.html