ßßß Cookit - przepis na Croissanty

Croissanty

nazwa

Wykonanie

Od pewnego czasu chodziła za mną myśl by upiec croissanty, takie jak z prawdziwej francuskiej piekarni...no mogły by być nawet takie jak z Lidla, które są naprawdę przepyszne. Aby znaleźć odpowiedni przepis na ciasto przeszukałam i przeczytałam bardzo dużo wpisów na temat croissantów. Najbardziej odpowiedni wydał mi się przepis pochodzący ze strony kotlet.tv. Chcąc zrobić troszkę większe croissanty powiększyłam ilość składników do półtora, wyszło mi 8 dużych i chrupiących rogalików. Do części dodałam czekolady, a pozostałe upieczone podawałam z dżemem śliwkowym.
Aby zrobić ciasto na croissanty potrzebujemy jedynie mąki, masła, wody, trochę drożdży i odrobinę cierpliwości. Bowiem przygotowanie ciasta jest bardzo długie, ale jak dla mnie przyjemne :)
Składniki na ok. 8 croissantów :
- 320 g mąki pszennej
- 130 ml wody
- jedna duża łyżka masła
- 2-3 łyżki cukru
- 12.5 g drożdży (1/8 opakowania)
- szczypta soli
- 180 g masła (niecała kostka)
- odrobina cierpliwości
Sposób przygotowania:
Do kubka wrzucamy rozdrobnione drożdże i mieszamy z cukrem i kilkoma łyżkami letniej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut.
Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy pozostałą wodę, łyżkę masła (które wcześniej roztopiliśmy) i rozpuszczone drożdże. Z całości wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie się kleiło, dolewamy trochę wody.
Odstawiamy na godzinę pod przykryciem w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość. Po godzinie uderzamy w ciasto pięścią, by je odgazować i ponownie zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
Po godzinie ciasto wykładamy na stolnicę wysypaną mąką. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na środek dajemy 1/2 części przygotowanego masła w temperaturze pokojowej(ok. 90 g). Zaginamy tworząc kopertę. Następnie rozwałkowujemy i składamy na trzy. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i odkładamy na godzinę do lodówki. Po godzinie wyjmujemy ciasto i powtarzamy czynności te co wcześniej(dodajemy masło, zawijamy w kopertę i do lodówki na kolejną godzinę). Należy robić to dokładnie, by masło nie wyciekało.
Po tym czasie ciasto wykładamy i rozwałkujemy na prostokąt. Tym razem nie dajemy już masła, ale składamy na 3 i wkładamy na kolejną godzinę do lodówki.
Po tej godzinie możemy robić już rogaliki. Wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy na kształt koła. Dzielimy na 8 części i zawijamy rogaliki. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy by wyrosły na 25 minut. Po upływie czasu smarujemy roztrzepanym jajkiem, dzięki któremu ładnie się zarumienią.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut. Później zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez ok. 5-10 minut.
Smacznego!!
Źródło:http://cookingandpainting.blogspot.com/2013/01/croissanty.html