ßßß Cookit - przepis na Croissanty

Croissanty

nazwa

Wykonanie

Pierwsze croissanty zaliczone mimo iż wcześniej bym się nie odważyła do nich podejść ze względu na trud ich wykonania. Okazuje się, że strach ma wielkie oczy i nie takie to trudne jak ludzie piszą chociaż wymaga dokładności, czasu, umiejętności wałkowania ciasta i odpowiedniego składania go, kiedyś zainteresowanym przedstawię jak profesjonaliści przygotowują półfrancuskie ciasto do wypieku croissatnów :) Nauczyłam się je przygotowywać ale nie na tyle fachowo by kogoś teraz tego uczyć, wałkowanie ciasta pozostawiło ślad na moich dłoniach, oby do lata było lepiej :) pewnie zastanawiacie się dlaczego, jak to możliwe by wałek robił komuś krzywdę...napiszę Wam to wszystko za 3 miesiące :)a teraz zapraszam na croissanty:)
Croissanty
Składniki: na 20sztuk
33g cukru
20g świeżych drożdży
1kg mąki pszennej T500
12g soli
85ml wody
500ml mleka (letniego)
400g dobrego masła
Przygotowanie:
Mąkę, cukier, drożdże, sól wymieszać w malakserze i dodać wodę i mleko. Wyrabiać tak długo aż klejące ciasto stanie się elastyczne i gładkie.
Wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, uformować zgrabną gładką kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić ciasto do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na blat i rozwałkować na prostokąt. Na środku ciasta położyć rozwałkowane masło i złożyć boki ciasta tak by przykryły masło z każdej strony. Rozwałkować delikatnie by nie utworzyły się pęcherze na prostokąt, złożyć w kopertę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut. Tą czynność powtarzamy cztery razy. W końcowej fazie wycinamy trójkąty, nacinamy środek podstawy i zwijamy rogala tak by nie dociskać jego środka- manewrować tylko bokami ciasta rozciągając go delikatnie.
Posmarować ułożone na blaszce rogale jajem zmieszanym z odrobiną mleka i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Piec w temperaturze ok 180-190' przez 15 minut
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2013/01/croissanty-moje-pierwsze.html