Wykonanie
Spaghetti carbonara robi się na setki sposobów. Każdy będzie dobry, bo to jedno z najlepszych dań jakie wymyślili kiedyś biedni Włosi. Składniki są tak dobrane by naładować organizm jak największą ilością kalorii i energii za jak najniższą cenę. To maksymalnie szybki do zrobienia sos, danie po zjedzeniu którego ma się ochotę usiąść i rozkoszować się wspomnieniami smaku który jeszcze długo pobrzmiewa w naszych kubkach
smakowych.
Panie i Panowie - CARBONARA!1 opakowanie
makaronu spaghetti (400g)ok 200g
boczku wędzonego, pokrojonego w paseczki lub kosteczkę3
jaja3 łyżki
śmietanyduużo startego
parmezanukilka ząbków
czosnkuświeżo mielony
pieprzGotujemy
makaron, w tym czasie szykujemy sos: podsmażamy
boczek, na koniec dodając pokrojony w plasterki
czosnek.
Jajka bełtamy ze
śmietaną i
parmezanem oraz
pieprzem. Po ugotowaniu
makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię do
boczku, zalewamy masą jajeczno-
serową i na maleńkim ogniu mieszamy dokładnie. Masa ma pozostać płynna, musimy uważać, żeby nie usmażyć
jajek. Podajemy natychmiast. Na talerzu posypujemy sobie dodatkowo
pieprzem i
parmezanem.Uwaga na
sól! Składniki sosu -
ser i
boczek są słone same w sobie, jeśli posolimy porządnie
wodę na
makaron i dodamy
soli do sosu może się okazać, że danie będzie mało zjadliwe, dlatego tutaj lepiej nie przesadzić i nie używać
soli na pamięć, tylko próbować, czy trzeba jej w ogóle dodatkowo dosypywać.