Wykonanie
Klasyka. Przepyszna i łatwa do zrobienia, warto dodać. Nie jest to danie na dietę, ale jak coś smakuje tak dobrze, to kto by się tym przejmował...Porcja na dwie osoby.Składniki:100-150g
boczku wędzonegoMały kubeczek
śmietany 22%Dwa
jajka (
żółtka)
Gałka muszkatołowa,
pieprzParmezanZąbek
czosnkuSpaghetti, ok. pół paczkiKoszt: 8złCzas wykonania: ekspresowe, ok. 10 minut.Wykonanie:Wrzucamy
makaron do gotowania zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kroimy
boczek w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię, zesmażamy na dużej, głębokiej patelni. Pod koniec dodajemy posiekany drobno
czosnek. Zestawiamy patelnię z ognia. Do miseczki wlewamy
śmietanę, wbijamy tam dwa
żółtka (
białka wyrzucamy, lub wbijamy do kubeczka i robimy z nich
bezy, albo omlet, czy co tam jeszcze innego ;) ). Trzepaczką roztrzepujemy
śmietanę z
żółtkami. Sypiemy sporo gałki (tak z łyżeczkę), dopieprzamy, wrzucamy łyżkę startego
parmezanu, roztrzepujemy. Gdy
makaron będzie gotowy odcedzamy go, ale nie przelewamy zimną
wodą (!). Wrzucamy go szybko na patelnię, do
boczku i
czosnku, zalewamy sosem. Mieszamy porządnie, przez parę minut, aż sos zgęstnieje - jeżeli patelnia nam ostygła mocno, to możemy na chwilę włączyć pod nią gaz/prąd, na najniższą możliwą wartość. Sos ma lekko zgęstnieć, ale się nie ściąć. Wykładamy na talerze, posypujemy dodatkową porcją
parmezanu, i smacznego :)