Wykonanie
Spód:ok. 25
herbatników pełnoziarnistych4 łyżki miękkiego
masłaMasa serowa:60 g
mąki220 ml
śmietany 12%500 g
twarogu sernikowego200 g
cukru1 łyżka domowego
cukru waniliowego150 ml
mleka4
jajka1 łyżka świeżej
skórki pomarańczowej1 łyżka świeżej
skórki cytrynowejPotrzebne:okrągła forma do pieczenia (23 cm)papier do pieczeniaW robocie kuchennym drobno rozkruszam
herbatniki i łączę z
masłem. Przygotowuję z tego spód w wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ugniatam dłonią.Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.W jednej misce łączę
mąkę ze
śmietaną. W drugiej
ser i
cukier (razem z
waniliowym). Dolewam
mleko i stopniowo po jednym
jajku. Dodaję świeżo starte skórki z
cytrusów, mieszankę
mąki i
śmietany. Całość mieszam tylko do połączenia składników. Przelewam o formy lub i stukam nią o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza.Wstawiam ciasto do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 1 godzinę. Po upieczeniu wyłączam piekarnik i pozostawiam sernik w środku (nie otwierając drzwiczek) aż ostygnie - wtedy wierzch nie pęknie i będzie nieźle się prezentował. Dlatego warto zabrać się za sernik dzień przed planowanym podaniem i zostawić go przez noc.Wierzch ciasta można udekorować
owocami lub
konfiturą. Dobrze smakuje z
maliną.