Wykonanie
Klasyczny, najprostszy włoski
makaron, który pojawił się chyba już na połowie wegańskich blogów, ale tak bardzo go lubię, że nie mogło go zabraknąć na mojej własnej stronie. Receptura jest banalnie prosta, ale danie wymaga dobrych składników, żeby było pyszne. Więc stawiamy na dobrą
oliwę z oliwek (ale nie tą z pierwszego tłoczenia, bo podczas smażenia uwalnia toksyczne związki), polski a nie
chiński czosnek, świeżą, jędrną
pietruszkę, no i najważniejsze, dobrej jakości
makaron.Przepis jest jednak łatwo zepsuć ze względu na smażenie
czosnku, po prostu łatwo jest go spalić.Na jedną osobę :75 gram spaghetii2-3 ząbki
czosnkuKawałek
ostrej papryczki (powiedzmy pół średniej)Czubata łyżka posiekanej
natkiŁyżka
oliwyOpcjonalnie wegański
parmezan do posypania (ale raczej polecam :) )
Sól i
pieprzSpaghetti gotujemy w dużej ilości mocno osolonej
wody.
Czosnek miażdżymy przez praskę i siekamy drobno papryczkę. Pod koniec gotowania
makaronu rozgrzewamy na patelni
oliwę, uważamy aby niezbyt mocno. Wrzucamy
czosnek z papryczką, szybko mieszamy i smażymy do delikatnego zbrązowienia
czosnku. Odstawiamy. Ugotowany
makaron mieszamy z powstałym sosem na patelni, dodajemy
natkę,
sól i
pieprz i szybko mieszamy.Wykładamy na talerze, polecam każdą porcję posypać tym "
serem" ;)