Wykonanie
Dzisiejszy obiad dla osób, które lubią się porządnie najeść!
Chili con carne, pochodzące z kuchni tex-mex, w wersji wegańskiej równie dobre jak oryginał z
wołowiny, z tą zaletą, że nic nie obciąża naszego sumienia i układu krwionośnego ;)
Na 4 porcje potrzebujemy :Opakowanie granulatu
sojowego2
kostki rosołoweszklanka
cebulipół szklanki
ostrych papryczek kolorowychpół szklanki
słodkiej paprykipuszka
fasolipuszka
pomidorów1 ząbek
czosnkupłaska łyżeczka, albo trochę mniej,
kminu rzymskiegołyżeczka
oreganopłaska łyżeczka
chilitrochę
soli i
pieprzuRozpuszczamy 1 wege kostkę warzywną w 0,5 litra
wody i jak już się rozpuści, wrzucamy opakowanie granulatu, u mnie w kilkanaście sekund zmięknął i już był gotowy do odcedzenia, więc uważajcie na ten moment kiedy będzie miękki ;)Przygotowujemy kolejną porcję
bulionu z drugiej kostki, będzie nam potrzebna na później.Drobno posiekaną
cebulę i
ostre papryczki, oraz słodką, i wyciśnięty ząbek
czosnku smażymy na
oliwie, aż
cebula się zeszkli Wrzucamy odsączony granulat i podsmażamy aż trochę się ściemni. Zalewamy puszką
pomidorów mieszając aż
pomidory się rozpadną. Doprawiamy, jeszcze raz mieszamy, dodajemy odsączoną i przepłukaną
fasolę, zalewamy połową przygotowanego
bulionu, drugą połowę zostawiamy na kiedy indziej, np do sosu do innej potrawy. Mieszamy, doprawiamy
przyprawami i dusimy pod przykryciem 25 minut, mieszając od czasu do czasu.
Tak wygląda efekt końcowy
A tak możemy go podać :) Z
ryżem parboiled,
sałatką z
sałaty lodowej, pestek
słonecznika,
oliwek i
kukurydzy, wraz ze
śmietaną sojową ze
szczypiorkiem i ciepłą tortillą :)
Albo w suto wypchanej tortilli z warzywami i smażoną
cukinią w przyprawach
Smacznego i do jutra ;)