ßßß Cookit - przepis na Francuski pasztet z wątróbki.

Francuski pasztet z wątróbki.

nazwa

Wykonanie

Pasztet z wątróbki należy do klasyki kuchni francuskiej. Jest to smarowidło do pieczywa o intensywnym smaku i aksamitnej konsystencji.
Pasztet serwuje się w temperaturze pokojowej, aby był miękki, aromatyczny i łatwy do rozsmarowania na pieczywie. Do pasztetu z wątróbki Francuzi podają lekko słodkie pieczywo (chałkę, brioszkę), grzanki lub bagietki.
Doskonałym dodatkiem do tego pasztetu może być konfitura z porzeczek, powidła śliwkowe lub chutnej z czerwonej cebuli (przepis tuta j).
Składniki:
250 g wątróbki z drobiowej (do wyboru wątróbka z kaczki, indyka lub gęsi)
2 łyżki masła klarowanego
50 g masła
2 ząbki czosnku
2 szalotki
1 łyżeczka posiekanych listków świeżego tymianku
50-70 ml koniaku
sól do smaku
Mieszanka przypraw do przyprawienia wątróbki:
3 miarki ziaren czarnego pieprzu,
1 miarka mielonej gałki muszkatołowej,
2 miarki mielonego cynamonu
1 miarka goździków
Przygotowanie:
Wątróbkę oczyścić z żyłek, obficie posypać zmieloną mieszanką przypraw.
Na klarowanym maśle smażyć pokrojone w kostkę szalotki i czosnek.
Następnie dodać wątróbkę i smażyć do miękkości (powinna być lekko różowa w środku).
Wątróbkę i warzywa oraz masło z smażenia lekko przestudzić. A następnie dodać tymianek, skropić koniakiem, przyprawić solą do smaku.
Składniki pasztetu zmiksować na gładko, aby był idealnie gładki należy przetrzeć przez sito zmiksowaną masę.
Schłodzone masło pokroić na niewielkie kosteczki (max 1 cm), ułożyć na desce i mrozić w zamrażalniku ok. 1/2 godziny.
Przetartą masę doprawić do smaku solą i mieszanką przypraw.
Dodać zmrożone kosteczki masła, dokładnie wymieszać, przełożyć do słoika. Schładzać w lodówce kilka godzin, aby stężał.
Pasztet podawać w temperaturze pokojowej.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2015/11/francuski-pasztet-z-watrobki.html