Wykonanie
Roladę z
piersi indyka można podać na ciepło jako danie obiadowe. Mnie najbardziej smakuje na zimno, jako dodatek do
sałaty lub z kromką
chleba.Do rolady użyłam kilku wyrazistych w smaku produktów z kuchni włoskiej.
Suszone pomidory nadają roladzie słodko-kwaśnego smaku, a
szynka parmeńska utworzyła pyszną chrupiącą skórkę.
Składniki:
filet z piersi indyka120 g
sera feta10
suszonych pomidorówkilka gałązek świeżej
bazyliikilka plastrów
szynki parmeńskiejzielona czubrica lub
sólpieprz czarny mielony
oliwa z oliwekPrzygotowanie:
Filet z indyka rozkroić na pół (nie przecinać do końca), przykryć grubą folią i rozbić tłuczkiem do
mięsa.
Mięso oprószyć
pieprzem z obu stron, wewnętrzną część rolady posypać czubricą lub
solą.
Soli użyć w niewielkiej ilości, bo
feta i
szynka są bardzo słone.Na połowie płata
mięsa ułożyć pokruszoną
fetę,
suszone pomidory i liście
bazylii .Zrolować filet, rozpoczynając od części z nadzieniem, tak aby było w samym środku.Owinąć roladę
szynką parmeńską i posmarować
oliwą .Roladę piec bez przykrycia 30 minut w temperaturze 200 stopni, a następne 30 minut w temperaturze 170 stopni. Jeśli
szynka zacznie się zbyt mocno przypiekać, nakryć roladę folią aluminiową.Po zakończeniu pieczenia pozostawić jeszcze kilka minut w piekarniku, aby
mięso ,,odpoczęło".Smacznego